Nasi Daging Dengan Air Asam Yang Ohsem

Hai kome,

Ate kome pernah makan nasi daging tak?
Saje nak eksyen baru pestime rasa hari tu kak ipar buat..
kata org utara pemes buat nasi dagingkan...
dah makan sampai jadi acara ulangan berirama kan jadi haruslah belajar masak sendiri..
bila teringin boleh masak je..ala resepi? Tak susah pun cik gugel kan ada taip je resepi nasi daging macam2 version ada..nak yang hat yang renyah sampai sempoi pun dok ada dalam gugel tu..
masa pestime buat aritu tak guna pun perencah instant nasi daging yang dah ada kat market tu...ate taktau kann..Gigih gugel jumpa juga resepi sempoi dok ada tapi lupa dah link dia...Meh kite kongsi cara2nya opsss bahan2nya jugak...






Bahan2nya derhaka juga dan sukat ikut kome sendiri la..

Beras
Daging
Serbuk kurma
Rempah 3 beradik
Bawang merah,putih dan halia
Kiub ayam
Majerin
Garam secukup rasa

Cara2nya:
Rebus daging yang telah dipotong ikut suka bersama kiub ayam...kemudian panaskan kuali dengan kadar minyak yang sedikit tumis bawang mersh,putih dan halia sehingga kekuningan masukkan rempah 3beradik dan serbuk kurma..kacau sehingga naik bau...kalau masak atas dapur gas boleh terus masukkan beras yang dibasuh serta daging dan air rebusan daging mengikut sukatan beras,majerin,garam secukup rasa..biarkan mendidih sehingga nasi masak siap..
kalau masak guna rice cooker pun terjunkan segala semua bahan tadi dan tunggu sehingga masak..


Jom Cekidaut Cara2 Buat Air Asam....

Cili-ikut suka guna cili padi/cili masak
Tomato-dipotong dadu
Bawang merah-dipotong dadu
Air Asam Jawa
Belacan
Garam

Gaulkan semua bahan siap...






 Nasi Daging malam minggu

Sekarang dah jumpa perencah yang instant brand iman so lagi senang dan tak renyah tapi bagi kita macam kurang kick la..pakai instant memang sempoi giler kekdahnye...
 ikut je cara2nya dekat belakaang bungkusan tu..Siap..




P/s:kalau suka hat nasi daging berkuah sup tu air rebusan lebihan tadi boleh bikin sup buat tumis darat...kalau tak suka masukkan daging dalam nasi pun boleh ikut keselesaan..


No comments :

Total Pageviews