Sup Ayam Menu Orang Demam




Hi Korang,
Sekarang nie macam musim je orang demam mungkin sebab cuaca yang asyik hujan je [tapi iklan kat tb kata punca kuman] ƗƗɑƗƗɑƗƗɑƗƗɑ :p Whatever lahh kan..Si dak tecik nie dah mula flu hampir seminggu jugak dan akhirnya tewas demam juga datang menyerang..Kesian Aqil hingus seleme dia meleleh je,selera makan comfirm tumpo punye dengan susu pun tidak heran..Badan pun dah agak susut pity my boy..Kalau dah si adik pun dah flu si abang pun berjangkit mula lah srot sreett munyiknya..Afiq pun sama selera nikmat minum susu berbotol berganda ditarik sementara..Alahai kesian bila tengok anak² hilang selera dalam hati biar mama je amik penyakit korang tu dan akhirnya dimakbulkan mama pun lembik demam serta flu..Pergi klinik untuk dapatkan rawatan [amboi kan ayat skema terkeluar] doktor check double A je sebab time tu mama gagah je lagi..Sekali kena setepek dengan doktor setelah melihatku bersin bertalu² dah ghupe macam orang ada resdung katanya awak punya antibodi lemah lah sampai flu anak pun awak boleh berjangkit..Dalam hati nie dah nak jangkit nak buat camner khenn..
Bila anak beranak dah berjemaah akibat selera dan nikmat menikmati makanan ditarik sementara maka haruslah menu untuk mengisi perut yang terbaik adalah Sup..kebetulan ada ayam lagi didalam esbok dan tahap daya ketahanan badan tak seberapa itu je sesuai dan senang dimasak..Simple dan senang opkos menjadi pujaan hatiku..lalalalala..Jom kte masak sup ayam versi ladybirdluvone..



Bahan²
Ayam
Kentang
Carrot
Bawang Merah
Bawang putih
Halia
Kiub Ayam
Garam secukup rasa
Cara²
Tumiskan bawang merah,bawang putih dan halia sampai naik bau..Masukkan air biar sampai mendidih terjunkan ayam,kentang,carrot,kiub ayam dan garam secukup rasa..bila semua dah empuk tutup api..Siap dah boleh dimakan..letak bawang goreng dah ohsem..
Ini cara paling senang didalam keadaan kesihatan yang tidak sihat khenn..Bole je tumis tu guna rempah 4 sekawan tu lagi sedap letak sup bunjut plak ke serbuk sup ke..nak pedas letak la cabai atau buat cabai kicap terangkat...kalau style opah tumis darat je lagi mabeles aroma menusuk lubang idung woo~





P/s: Selera takde pun sepinggan habis dengan kuah sup banjir..
P/s: Demam tak lama tak kojer kot terkejut badan..


Xoxo :D
Publish

Sent by Maxis from my BlackBerry® smartphone














1 comment :

MrS. F!zA said...

kalo demam mmg sup ayam je kita selera.. tu je blh msuk..

jom join contest dr naman ada byk hadiah

ww.cikgunaman.com/2012/12/cabutan-bertuah-menggapai-gadjet-impian.html#idc-cover

Total Pageviews