Paprik Ayam Untuk Santapan

Hi korang,

Tatkala ketandusan idea untuk memasak bagi santapan mengembirakan perut seisi keluargaku so menu paprik ayam menjadi pilihan..Senang je nak masak dengan bahan yang memang ada didalam esbok..Tetibe rasa macam kalau masak paprik ayam sendiri mesti lagi sedap dari kedai Awey..*mata pandang atas tangan pegang bahu..Ikutkan banyak juga versi dan cara orang masak paprik nih,yelah cara lain tapi nama still sama paprik opkos pun rasa lain² kot..mana tau terlebih cabai ke ƗƗɑƗƗɑƗƗɑƗƗɑ :p Paprik nie style kte sendiri campak² je budget ikut style bonda la campak² tapi rasa meletup you..*korang jangan pulak campak² seketul bawang,ayam ke tanpa potong dulu hokeh ƗƗɑƗƗɑƗƗɑƗƗɑ :p




Resepi aci taram budget pro kuantiti barang agak² ikut suka la berapa orang nak makan..

Bahan² nya :

Ayam (dipotong kecil)
Bawang Merah (dihiris bulat)
Bawang Putih (dihiris)
Serai (dititik)
Cili Padi (diketuk,dihiris pun okey)
Sayur lobak merah (sayuran lain juga boleh ditambah)
Kobis bunga
Tomato (dipotong 4)
Daun limau (tiada dalam esbok so tak letak)
Cili boh
Sos Tiram
Sos Cili
Garam secukup rasa
Serbuk Perasa
Tepung jagung (untuk pekatkan kuah)


Cara² nya :

Tumiskan bawang putih then masukkan cili boh,sos tiram dan sos cili..masak sehingga mendidih masukkan ayam dan serai gaulkan sampai ayam masak..tuang sedikit air untuk kuah..Apabila sudah mendidih masukkan kesemua bahan sayuran,cili dan bawang merah tadi..biarkan sebentar masukkan tomato,garam,serbuk perasa dan tepung jagung..*tepung jagung tu bancuh dengan air dulu yea :) ..Siap..makan dengan nasi panas dengan telur dadar pun dah ohsem..



P/s : Dah ghupe blog masakan pulak start rajin masak nie ƗƗɑƗƗɑƗƗɑƗƗɑ :p



Xoxo :D
Publish

Sent by Maxis from my BlackBerry® smartphone

No comments :

Total Pageviews