Ayam Masak Gulai Lemak Cili Padi

Hi Korang,

Mood update blog sudah lama kelaut..dulu budget gigih konon boleh lah jadi blogger tegar..Akhirnya tak terupdate blog,alahai kesian dikau "Ladybirdluvone"..Hokeh² meh nak story sket lately nie memang sangat pelik la..Kerajinan untuk memasak tu dalam kadar yang sungguh tak dijangka..opss bukan sebab pemales tapi tak hebat bab memasak.. [mata pandang atas tangan pegang bahu]..Nie nak beritahu hoii orang kampung batu 40 hari nie kite masak Ayam gulai lemak cili padi disertakan ulam daun selom *itu petua awet muda ƗƗɑƗƗɑƗƗɑƗƗɑ :p
Sedap weyh..selalu sendiri masak mesti tak lalu makan..eh bukan tak sedap tapi memang begitu..Pelik lagi hari nie makan banyak sangat berselera maybe sebab lauk sangat macing..sebelum nie sendiri masak tapi tak makan tacing sendiri..*sadiss


Jom Cekidaut Petua Awet Muda...

Makanlah nasi berserta ulam untuk kekal awet muda..mahu makan begitu juga bole ikut suka kalau buat kerabu lagi sedap..Takde modal dah nak update nie tengok resepi nak?

Bahan² nya :
Opkos Ayam nak tukar lain pun bole
Santan <Aci je pakai santan kotak>
Serai
Daun Kunyit
Asam Keping
Kentang

Bawang Merah/Bawang Putih/Cili Padi/ Kunyit Hidup blendkan kesemua bahan yea..*kte tak pakai kunyit hidup pakai serbuk kunyit je tak suka blender kuning ƗƗɑƗƗɑƗƗɑƗƗɑ :p

Cara² nya :

Cara senang Campak je semua jgn lupa letak garam secukup rasa..Tunggu mendidih kacau² then siap..

Cara lain tumiskan bahan blend dengan serai..lepas tu masukkan ayam kacau² kejap..Tuangkan santan,masukkan kentang,daun kunyit disiat dan garam secukup rasa..Mendidih kacau² lagi..Tutup api siap..

Pekena pulak dengan nasi panas berulamkan daun selom memey terbaik wok...

Xoxo :D
Publish


Sent by Maxis from my BlackBerry® smartphone

No comments :

Total Pageviews