Jom Buat Eskrem Goreng



 Korang pernah makan eskrem goreng tak?
Kalau pernah kasi jatuh itu kepala hewhew..
kalau tak pernah jom ngetest buat sendiri makan sendiri..
kalau maless cari kat pasar malam 2 hengget setengah seketul..
kalau rajin buat sendiri jimat hahaha berapa banyak kalau daaa.... 
Bahan dia seperti gambarajah diatas haha..
haruslah ada roti,eskrem dan jugak cawan plastik tu untuk sesi tekap menekap..
Kuantiti banyak mana roti atau eskrem ikut suke kome lahh..




Mula² letak eskerm diatas roti..takmo banyak² sangat yea nanti time 
tekap terkeluar terburai plak.ekekke



 Lepas itu letak lagi roti diatas dan ready untuk sesi tekap menekap..
salah tekap ate terburai eskrem huhuh


 Tekapnya ghupe cenggini ..korang tekan la sendiri sampai jadi ghupe sebijik seperti dibawah ini...



 Tengok comelkan macam kte haha..ini versi yang cantik tak terburai kena letak eskrem sedikit..mula² buat tamak haloba letak banyak² sudahnya terburai eskrem roti ternganga kuikui...


Dan akhirnya kome bole la goreng tapi chop!!! kome kena simpan dulu dalam esbok bagi eskrem tu keras dulu pastu bolehlah goreng dengan minyak yang panas tapi takmo lama² oke sekejap suda..Ini Incek Chubby gorengkan so agak lah ghupenya pun..Selamat Mencuba..



P/s:Balance roti sesi tekap menekap jangan dibuang membazir amalan syaitan, nanti kte update nak buat ape hokeh!!!Babai..



6 comments :

ros_reeza said...

sedap2.. nak try jugak nanti :)

ummiarissa said...

balance roti tu buat puding roti pun sedap...

lama dah nak buat..tapi eskremnya tak beli2...kedai jauh gamaknya..

mummycda said...

salam kenal...ida dah lama teringin nak buat tapi tak jdi2 lagi...nanti nak try jugk la..hihi

Syakirah Ruslee said...

Thanks bg resepi nie . teringin nak makan tapi tak jadi-2 . mmm . nyum-2 . bole buat hidagan berbuka puasa . nak cuba malam nie jugak . Nyum-2

Izni Hafiz Abdul Rashid said...

sedap tu... boleh la cuba nanti

Penyuluh Perikanan said...

wah ini eskrem yang lezat, saya suka sekali jom...

salam kenal, kunjungan perdana untuk persahabatan, saya suka blog ini dan follow 342
saya akan senang jika anda menerima dan follow kembali
ditunggu
salam ramadlon
dan terima kasih

Total Pageviews