Laksa Penang Ledibet Style


Blog nih dah macam blog masakan je banyak plak update entry masak² ekeke..Eh practice make perfect tau *tetibe..kite tengah menajamkan skill masakan..Apa yang tak pernah masak tu mesti nak torai 
tapi yang sempoi² kekdahnya yang susah² nanti dulu huhu..
*teringin plak nak membaking..cehh itu memang failed sangat okeh..
Boleh plak sabtu lepas teringin makan laksa tapi nak laksa masak sendiri..haish gedik betul la kalau beli kan senang tuang masuk mangkuk je..Nasib baik sendiri yang nak makan maka harus digagahi juga..
Budget nak gugel je sebab tak pernah masakkan tapi malas lah nanti compom banyak versi punya,Laksa Penang la,Laksa Utara la,Laksa Sarawak la,Laksa Johor la..llallalala sudahnya taram sendiri sudah..
Sebelum tu ada juga tanye dekat Opismate bahan² dan cara²nya tapi just ingat macamtu je la tak tulis pun..Kira masa nak masak tu main aci redah je lah tapi dalam hati mintak² menjadi..





 Penuh semangat berkobar² pergi beli barang² nak buat laksa ..memang eksaited sungguh dah terbayang kesedapan dari air tangan sendiri ..Cehh belum apa² lagi dah perasan..Nak test cara kite tak?

Okeh bahan²nya ialah....

2 Peket Laksa Licin [Celur je takpayah rebus]

Bahan Kuah Laksa

1 1/2 Kilo Ikan sardin [Rebus bersama 3 keping Asam Gelugor/Keping]*siang ikan tu dulu yea..-Dikisar
*30 Tangkai Cili kering -Dikisar
*5 Ulas Bawang Merah -[guna bawang merah besar]-Dikisar
*5 ulas Bawang Putih -Dikisar
*4cm Belacan -[dibakar] -Dikisar
1Ikat Daun Kesum
3 Batang Bunga Kantan -Kecik [dibelah 4]
10 keping Asam Gelugor/Keping -[kecik]
Garam Secukup rasa

Bahan Ulaman
Timun Dihiris memanjang
Salad -Dihiris
Bawang Merah -Dihiris
Telur Rebus -Dibelah dua
 Limau Kasturi -Dibelah dua
Cili Padi - Dihiris



 Cara²nya plak...
Masukkan bahan² yang dikisar kedalam periuk kacau sehingga cili masak,masukkan air rebusan ikan,ikan dan tulang ikan yang dikisar [tulang ikan dikisar sila tapis dulu yea] Masukkan daun kesum,bunga kantan,Asam Keping dan garam dan serbuk perasa secukup rasa..Tunggu kuah mendidih hingga kuah kemerahan..Siap!!..

Boleh dah dihidangkan bersama laksa dan Ulaman..Sedia untuk dimakan nom..nom..nom...




Tengok festaim masak tapi 1 periuk besar tu..Alhamdullilah habis dan respon dari pakar cerewet makanan...


Ayahanda dan En Somi tak byk komen kecuali pedas tp tmbh 2x..Qila kata mcm makan laksa kat kdai..Bonda diam² habis jgk semangkuk..Sndri rasa wah syedap jugak kalah laksa Buyong!!Hover ko..kata myfestime agaga...[Goyang Montot]









P/s:Boleh la Raya nih masak Laksa dah lulus yeay..



 

6 comments :

Gieyana said...

Cfm sedap nie..terliur! Feveret gk nie..:)

:: Mrs.Eady :: said...

sedapppp aiihh!!!

awek retro said...

jenguk dr mak dara:

wow..susah kot nak masak laksa..
and susah jugak nk jumpa yg sedap kt kedai..

Mrs Ledibet said...

@Gieyana

Sedap lar untk festaim hehe...oh peberet jugak..kte geng..

Mrs Ledibet said...

@:: Mrs.Eady ::

Mane akak tau sedap tak rasa lg kan hahaha..

Mrs Ledibet said...

@awek retro

yup leceh tang ikan tu je yg lain² okeh..

Total Pageviews