Laksa Goreng Ledibet Style



Korang pernah dgr laksa goreng tak?Kite baru tahu wujudnya laksa goreng nih..Mulanya agak pelik la ate la ghupe laksa goreng dan dengan sepantas kilat kite pun gugel *tipu takde la laju cenggitu..
Bila dah tengok oh begini ghupenya macam mee goreng je tapi guna laksa..Alkisah dari entry nih teringin laksa bikin sendiri ada balance lagi laksa tu apalagi laju² masak*tipu lg..
Okeh gugel dulu cara² nya banyak juga version dan style masing² ada letak sardin dalam tin la..guna kuah laksa tu jugak la..tidak tahu nak ikut style mane..
Erm check lemari es/esbok ada ayam tetibe² TING!! Eh bukan microwave ke ape bunyik tapi idea datang terus dalam kepala terlintas dan hati berkata "taram je la buat style sendri"..
Spirit naked chef dan kerajinan bersatu maka selepas keletung tak terlentang dalam 10 minit siap suda 
Laksa Goreng Ledibet Style..Nak tiru style kite pastikan korang yakin dengan resepi ini
sebarang sakit perut atau tak sedap tanggung sendiri yea..
Disebabkan naked chef main campak² bagi korang ramuan tanpa kuantiti tau..










Bahan² nya..
Laksa [kite guna laksa licin/minyak]
Isi Ayam
Sawi
Bebola ikan [Fishball]
Cili boh
Bawang Merah
Bawang Putih
Kicap Manis [Saus ABC]
Sos Cili
Cili Padi [Optional]
Garam dan serbuk perasa


Cara² nya..
Tumis bawang merah dan bawang putih dah wangi masuk cili boh kacau² jap masuk sos cili dgn kicap manis..Campak isi ayam dan bebola didalam kuali [style mesti ada baru cara] Gaul² lagi masukkan laksa,sayur dan garam secukup rasa..Siap dan hidangkan bersama salad,limau kasturi dan cili padi..Ready untuk dimakan..Senangkan..Selamat Mencuba!!


P/s:Incek Chubby kata macam makan ketiau goreng maybe sebab guna laksa licin..sedap la kot pinggan licin hewhew..


Sent by Maxis from my BlackBerry® smartphone

28 comments :

ummiarissa said...

tak terfikir nak buat laksa goreng...laksa dah ada dalam peti,sebabnya konon nak buat kuah laksa pun malas..boleh jugak ni digorengkan laksa tu ye..

Zurina Hj.Zainal said...

first time tgk resipi laksa goreng...mcm sedap...

Mooniqueen said...

Macam sedap je.. Just gantikan la ae mee dgn laksa ni? Nak try la.. Salam kenal... Done follow u... Tq

zzanyy said...

Nampak sedap! Mak kita pun masak Laksa Goreng tapi cari lain. Suka sekali especially dah boring dgn mee yang lain.

Ali Kanchan aka Pirate said...

Nampak sedap yg nie. Sblm sy pernah makan tp x berapa sangat...

gadis melayu said...

singgah dr blog mak dara.. x sgka lak laksa boleh digoreng.. nmpak sedap.. huhu..^_^

Ahlam Miera Amirul Shafie said...

xpernah lak rasa n dengar.. pertama kali la plk...huhuhuhu btw nmpak cam sedap.. kena try buat nih.... dtg melawat sini

Ety said...

hehe. Ety dulu masa kat kolej, suka betul makan laksa boreng ni untuk breakfast pagi2 before pergi kelas.

datang singgah dan follow sini dari blog Mak Dara :D

ADZA IRDAWATI aka MAK DARA said...

perghhh terus mak dara rasa laporrr huhuhuhuhu

Waalid5035 ™ said...

syedapnyer...huhu


lawatan Mahabbah dari waalid...dari promosi link mak dara..slm kenal dan sy dh folo sini..^_^

aTy _faRed~ said...

waaahhh..kretip..ley try masuk master chef nih...:)

Mr. E'raz Fadli said...

Datang segmen Mak Dara :

http://blueranger-theonlyone.blogspot.com/

POSH76 said...

1st time tngk laksa grg mesti nyum2

♥ Wina ♥ said...

uik! sedapnye..terliur nieeee ;-)

Mrs Ledibet said...

@ummiarissa

Cuba sis TRY dulu sedap...nak buat kuah laksa tu memang agak leceh sket kann...

Mrs Ledibet said...

@Zurina Hj.Zainal

kte pun baru je tau pastu masak sendiri..mcm sedap?memey sedap pun huhuhu!!..

Mrs Ledibet said...

@Mooniqueen

Yup just gantikan je ala macam masak mee goreng je..okeh ur welcome..

Mrs Ledibet said...

@zzanyy
Memang bole masak macam² style ini style taram sendri hehe..

Mrs Ledibet said...

@Ali Kanchan aka Pirate

Nampak je sedap belum rasa lagi..tapi bagi kte sedap hehe..

Mrs Ledibet said...

@gadis melayu

Yup laksa bole je digoreng...slm kenal..

Mrs Ledibet said...

@Ahlam Miera Amirul Shafie

Cer buat mesti lagi sedap tu..

Mrs Ledibet said...

@Ety

best kan makan laksa goreng nih..tapi teringin makan orang lain masakkan plak..

Mrs Ledibet said...

@ADZA IRDAWATI aka MAK DARA

Gi makan cepat hehe..

Mrs Ledibet said...

@Waalid5035 ™

slm kenal jugak nanti kte lawat balik yea..

Mrs Ledibet said...

@aTy _faRed~

Masterchef?? wawawa pingsannn

Mrs Ledibet said...

@Mr. E'raz Fadli

Selamat Datang blog kite...

Mrs Ledibet said...

@POSH76

takkan 1st time kte tengok blog sis selalu JJCM je hehe

Mrs Ledibet said...

@♥ Wina ♥

takmo terliur sangat wina hehee

Total Pageviews