Rendang Udang Sembilu





Apabila sprit rajin mula menguasai diri mula lah mahu berlagak menjadi Masterchef walaupun hakikatnya tidak lah hebat dalam masak memasak..Setakat ini belum lagi lah komen buruk dari Incek Chubby mengenai makanan yang dimasak..Yea dia lebih suka berdiam diri sahaja puji tidak komen pun tidak kalau makan bertambah tu sedap la kot hehehe...padahal dia lapa kot time tu hahaha..Oh nasib baik Incek Chubby memang tidak cerewet bab makan² nih..Alhamdullilah senang saya yahooo lompat katak berirama kahkah..Kan baru² nih cuti lama kan 4 hari dari terpogek dok rumah akibat patah kaki tenggiling kuningkuh rosak baik diisi dengan skill memasakkan..So jadinya berbagai² masakan lah dicuba..will try update semua² masakan Eh tapi ini bukan blog Masakan tau marah Cik Mat Gebu nanti huahuahua...Okeh nak share Resepi Rendang Udang Sembilu ekeke nama resepi bikin geram je kann llallalallaaa...

Oraite jom cekidaut bahannya..
  • Udang-size besar lagi besh dpt udg galah lagi Heaven..
  • Cili Boh
  • Santan
  • Kerisik
  • Serai
  • Bahan Blend Bawang Merah/Putih,Lengkuas,Kunyit Hidup,Halia dan Cili Padi letak banyak² terangkat
  • Daun Kunyit,Daun Limau (Optional)
  • Garam,gula dan Serbuk perasa sesuka hati
Cara masak pulak kte kena wat stlye Naked Chef main campak² aje tapi last kena masuk Udang sebab udang kann cepat masak kalau masak lelama nanti kemanisan udang takde..tak sedap plak..





P/s:Bila dah selalu pratikkan memasak nih rasa macam Terror plak walaupun Horror kot bagi Incek Chubby..

1 comment :

nome said...

rajinnya awak nih....semua sedap2 belaka...

Total Pageviews