Ayam Masak Kicap + Banana Budget Split











Bila tiba kemalesan itu haruslah masak pun simple² aje..Karang kalau tak masak ate kebuluran pulak anak beranak pastu karang kalau asyik menapau aje silap² kena penampau plak dengan Incik Chubby [takdela sampai begitu] Kata orang masakan itu boleh tambat hati suami kira air tangan lah kita masak sendirikan..eh jangan pulak korang tapau luar pastu letak air basuh tangan korang untuk para somi dengan alasan nak tambat hati somi tak boleh tu..hahaha..Okay nak tunggu mood rajin memang kelaut lah kan nasib baik Incik Chubby jenis memahami kemalesan binik dia nih dan dia juga takde hal bab makan² kira tak cerewet la... Even dihidang nasi dengan 1 lauk pun..Alhamdullilah..[selamat ai]..Weekend lepas just masak Ayam Masak Kicap je untuk santapan Incik Chubby dengan anak²..Sempoi dari takde kann..nak tengok resepi tak meh kte cekidaut....[Ini bukan blog masakan]







Don't Judge The Ayam  Look Before U Taste llallaalallala.....


Okay pakai Apron MasterChef dengan sudip ditangan ready untuk campak bahan didalam kuali untuk memasak...Ayam korang kena goreng dulu tapi takmo la sampai garing masak ala kadar sudah..kalau beria nanti ayam korang keras plak nanti..Dah angkat ayam letak tepi yea..pastu tumiskan bawang putih/merah dan halia yang dicincang atau dipotong suka hati sampai naik bau besh[nak masuk bunga lawang ke kulit kayu manis ke optional ai tak gemor]..masukkan sos tiram,kicap masin[takde stok plak]kicap saus Abc tak takmo masukkan banyak nanti manis plak tak sedap..dah gaul² masukkan air sampai mendidih lemporkan ayam tadi dengan kentang dipotong 4..agak² kentang dah empuk bersama ayam masukkan cabai [cili padi] untuk nak pedas dan terakhir masukkan garam dan serbuk perasa secukupnya...Siapp!!!




Lepas makan harus ada dessert walaupun kami sekeluarga bukan pengemar tegar eskrim...Disebabkan tak tegar maka dengan itu terjadilah Banana Budget Split..Tengok dalam esbok ada eskrim Nestle Mat Kool Magic okay ada plak balance banana Apitt punya semalam [Apit suka makan banana kadang² lalu kedai nampak banana je kata nak phisang maka harus di beli] Tengok ada plak rice warna warni nih kan kat esbok maka haruslah terjadinya seperti gambarajah dibawah..muahehheiii..






















No comments :

Total Pageviews