Chiken Rice Ladybirdluvone

Hari Ahad 1.1.2012 permulaan yang bagus iaitu mood memasak datang 
walaupun kadar kemalessan itu tetap ada..
Okehh pening memikirkan nak masak apa untuk lunch kena cari menu sempoi nih..
bahannya harus 1 yea AYAM!!!
Anak² kuh memang peberet ayam apa pun ayam sama lah jugak dengan incek chubbykuh yang 
tak banyak cerewet bab makan nih..
Keputusan telah diambik tanpa sebarang keraguan menu tengahari kami anak² sempena Tahun Baru nih adalah Nasi Ayam Stlye Ladybirdluvone..
khelasss bukan  (okelah dari tapau ayam penyet aje kat kedai)



Eh ade yang menelan air liur disini..jangan tipu muaheheheh...
abis screen laptop dah tu...okbaii..





Bahan untuk Nasi:

Beras
Sup Ayam
Halia
Mentega
(Nak sedap lagi simple guna instant Nasi Ayam Mak Nyonya terbaekk der!!!)

Caranyer basuh beras masukkan sup mengikut sukatan beras..halia dan mentega..kalau ada instant Mak Nyonya masukkan sekali then tanakkan beras itu menjadi nasi..Bila naik bau rasa macam korang berada di Chiken Rice Shop aje...


Bahan untuk Sup

Bawang putih
Bawang Merah
Halia
Kiub Ayam Adabi
Ayam
Daun Sup dan Daun Bawang

Caranyer rebus air sehingga mendidih masukkan kiub ayam dan ayam...Untuk tumis saya lebih gemar tumis darat then lemporkan aje didalam sup..tabur daun sup ate garam semua secukup rasa..


Bahan Untuk Ayam

Ayam
Kicap Saus ABC
Seasoning Chicken

Carenyer Gaulkan kesemua bahan then perapkan seketika baru goreng...
(Guna Ayam didalam sup itu ditoskan)


Bahan Asas yang lain
Timun
Tomato
Salad
Kicap(guna kicap saus ABC)
Sos(Guna sos Thailand untuk Chiken Rice)


SIAP!!!!!



No comments :

Total Pageviews