Finally 37 weeks and 5 days > Chenta baru saya



Holalalala…

Wah mood munge2 ati ria kemain padahal hati nebes menunggu hari untuk melahirkan baby comel dalam peyut nih..prergnancy kini dah mencapai 37 weeks 5 days tinggal lagi 2 minggu je lagi 29hb 10 kot untuk Due date baby junior nih..hari kena check up jumpe Doc selepas BSP  untuk Scan perut sebab seminggu sebelum nih misi check kata baby dalam perut nih breech iaitu songsang..Ya Allah yang maha kuasa masa scan tu baby dah dikedudukan yang betul iaitu kepala dibawah sedia untuk keluar aje..Doc bagi anggaran berat baby 3kilo jugak..selepas tu doc  bagi surat untuk refer mana2 hospital yang dipilih untuk proses bersalin nanti..Kira dia suruh refer sebab kencing manis tuh..aduhai malas giler nak pergi sebab pergi pagi dengan harapan boleh masuk kerja tenghari itu tetapi tiba2…




Sila hambik mood suspen…jeng..jeng…






Dah habis check up doc apalagi balik rumah lah pergi amik kereta nak pergi hospital selayang pulak..owh mase pergi check up tu naik motor je dengan cik chubby rempit kata dekat dengan rumah kann…sampai je kat rumah pukul 9.30am rileks2 kejap takmo pergi awal2 hospital sebab bole plak tetibe sakit pinggang…memang sangat pelik sebab pregnancy kali ini tak pernah pun sakit pinggang maybe sebab perut kecik kot…Baring dulu kat sofa meluruskan badan maybe sakit pinggang duduk tunggu giliran tadi pastu naik moto dengan kandungan yang makin membesar…sedapkan hati sendiri walaupun rasa was2 je mcm nk bersalin….

Tanpa sempat breakfast menuju ke hospital selayang pada pukul 10am itu pun selepas dibebel oleh mak risau kata takut terberanak dekat rumah je..Adeh mak nih sakit pinggang je la bukan rasa sakit nak bersalin duhhh sangat sungguh eksyen dengan mak ketika itu..Yelah memang bukan sakit perut macam nak bersalin tu pun just sakit pinggang macam senggugut je..memang tak suspek pape lah time tu..

Sampai dekat hospital dalam 10am lebih kurang pasti time tu…park kereta dulu jalan menuju ke pintu masuk Wad bersalin pinggang tetibe sakit yang teramat sangat sampai nak jalan pun rasa tak larat..Cik Chubby apa lagi dengan kepantasannya mengambil wheelchair lalu menolakkuh naik Lif terus ke tingkat 5 iaitu Dewan Bersalin..Doc check kata laluankuh dah terbukak 4cm owh sakit pinggang yang kurasa itu adalah kontraksi..perutku diletak benda untuk mengetahui kadar kontraksi.dan dengupan jantung baby tapi dengupan jantung baby sangat rendah sebab dia tidor..aduh sayang masa dah time pun boleh tidor lagi sama je macam ketika bersalin abangnya dulu..

Ketika itu rasanya sudah pukul 11pm lebih perut semakin mengeras pinggang mula sakit 5 minit sekali..Tiada langsung rasa sakit seperti nak bersalin macam rasa sakit orang berak sembelit tu..Doc check lagi laluan dah bukak sebesar 6cm dia nak masukkan ubat untuk berak tapi kukelentong kata pagi tadi dah berak habis dan sangat fobia pakai ubat berak itu masa proses bersalin apitt yang lepas..Yesss Doc PERCAYA so dia tak jadi masukkan ubat itu..selamattt…memang ngeri pun masuk ubat berak tu pergi toilet sendiri pastu doc akan pesan jangan teran takut baby keluar sekali..dah rasa owh...
seriikkk…

ini la chenta ati baru saya Aqil Zaquan

Buat pertama kali kumerasai pecahan air ketuban owh sangat panas melimpah2 rasanya air itu keluar Doc check lagi laluan dah 8cm dan ketika ini akuh ditolak didalam labour room..Dah ghupe macam ada parti je dalam labour room sebabnya penuh 10 budak2 praktikal termasuk Doc perempuan yang sangat muda baru 25 tahun yang meyambut kelahiran ini..sesi nak tukar katil tu aduh adalah sangat azab dah tak lalu dah mengangkat diri kekatil sebelah..Dalam kesakitan dengan suara Doc beritahu kat budak2 pratikal this is not Fully..Jadahnyer dah fully habis nie dengan tenaga yang ada kuh PUSH lalu terasa keluar sesuatu dengan kepanasan air dan darah..Iye pada 12.16pm akuh selamat melahirkan seorang baby boy seberat 2.95kg tanpa digunting dan Cuma dijahit sedikit..memang kelahiran kali ini senang dan tidak terlalu sakit seperti time abangnyer dan kakaknyer dulu…syukur alhamdullilah..


bukan kembar tapi anak k.ipar yang baru bersalin 1-10-2011
Nur Adelia Zara

p/s:Masih seperti mimpi lagi dah bersalin..due awal 2 minggu langsung tak terduga..sakit tiada apalagi tanda..

p/s lagik:Cant wait my biras 4 weeks to go comfirm kuar macam mak teh dia ekekew..

Total Pageviews