Deria ke-6 | Sixth Sense

Kewujudan hantu atau makhluk halus korang percaya tak?Cuba baca entry ini dan ini jugak..Cerita yang nak kita kongsi nih ada jugak la kena mengena dengan  makhluk halus/entiti..Selalunya orang kata yang ada deria ke-6 atau sixth sense lebih senang untuk melihat makhluk ghaib ciptaan Allah S.W.T..ada juga kata hanya orang bertuah je dapat tengok  real makhluk² ini..wahualam..

 

Apa itu deria?
Deria bermaksud alat perasa, iaitu alat yang digunakan untuk mengenal pasti, menjangka, meneka dan mengetahui. Alat perasa ini mempunyai organ tertentu yang khusus. Enam deria di atas menggunakan enam jenis organ khusus.

1. Mata -> untuk melihat: deria pandang;
2. Telinga -> untuk mendengar: deria dengar
3. Lidah -> untuk merasa: deria rasa;
4. Hidung -> untuk menghidu: deria bau;
5. Kulit -> untuk menyentuh: deria sentuh;
6.?????



Ada juga yang sanggup nak buka deria ke-6 ini..eh boleh buka² ke bukan itu adalah keistimewaan seseorang insan yang terpilih ke?wahualam..


DOA PEMBANGKIT DERIA KEENAM

Astaghfirullah al Azim                   100x
Allahumma Solli Ala Saidina Muhammad     100x
La hau la wala quwwata illa billah       100x
Ya Allah Ya Qadim                        100x

Baca wirid kat atas ni setiap kali solat fardhu. Untuk mengetahui korang da bukak ke belum mata ketiga korang yang syok tido tu adalah korang akan mengalami gejala sejuk-sejuk merenyam dan mata korang akan menangkap cahaya bling-bling cam kat televisyen tu. Itu adalah fenomena mata ketiga sedang dibuka.
sumber

Adakah saya juga mempunyai sixth sense kerana mudah nampak makhluk² halus ini tetapi dari hasil google mengatakan orang yang ada sixth sense ini selalu nampak even tengah makan kalau orang depan makan tak baca bismillah boleh nampak syaitan atau jin tu ikut makan sekali..Ishk ngeri je kalau masuk bilik air pun boleh nampak buat apa² pun boleh nampak..

Okehh back to my story..saya mula melihat makhluk halus ini dari darjah 5...itu antara khayalan akibat ketakutan yang amat sangat  atau betul yang saya nampak saya kurang pasti..tapi yang pasti selepas kejadian itu semakin senang pula saya merasai kehadiran makhluk itu..Adakah disebabkan saya penakut tapi suka menonton cerita² hantu atau berkaitan mistik nih..cehh ayat macam apa je...jangan biar hidup anda diselubungi misteri...adakah sebab saya terlalu memikirkannya atau terlalu mempersoalkan kewujudan entiti ini..Adakah juga saya terlalu bertuah owh tidak? so scary if nampak just kelibat is oke normal bukan nak berlagak tapi kalau nampak jelas menunjukkan ghupenya yang scary itu oh NO...seramm weyhh...

Kalau nak bercerita tentang pengalaman ini rasa berjela² kot nanti sambung next entry okehh...



P/s: Korang rasa itu sixth sense ke?
 

8 comments :

mizzkechique said...

xnk la ada deria ke enam ni.. takot..

˩α∂ʏвιя∂ℓʋʌѲиɛ ακα ΔиɢɛℓιЯα ʝѲℓιɛ said...

tina - tu la pasal seram je kann...

zue azmalieyadiney said...
This comment has been removed by the author.
zue azmalieyadiney said...
This comment has been removed by the author.
zue azmalieyadiney said...
This comment has been removed by the author.
Anonymous said...

aq x pasti sme de aq de deria ke 6 @ x.. sbb aq pn sllu nmpak bayangan itam dn putih sekitar aq. tp ape yg pasti aq pernah cuba utk bermain dgn matahari. bila aq kata redup..hari jd redup..ble aq kata panas..suasana jd cerah. aq x pernah belajar benda ni. ia semulajadu dr kecik..ini ke namanya 6th sense??

azmalieyadiney said...

aq x pasti sme de aq de deria ke 6 @ x.. sbb aq pn sllu nmpak bayangan itam dn putih sekitar aq. tp ape yg pasti aq pernah cuba utk bermain dgn matahari. bila aq kata redup..hari jd redup..ble aq kata panas..suasana jd cerah. aq x pernah belajar benda ni. ia semulajadu dr kecik..ini ke namanya 6th sense??

Anonymous said...

Haha tak tau..

Total Pageviews