Lala goreng cili # udang sambal petai # sup telur fishball

Semalam pergi beli barang dapur mak aihh ramai giler orang dah ghupe macam Sogo member cards..yelah semua sibuk nak beli persiapan untuk berpuasa esok dan yang pastinya hujung bulan opkos bersesak beli barangan dapur..
Setelah membuat pusingan didalam supermarket penuh troli dengan menatang seafood,ayam dan sayur..okehh takdelah full sangat pun karang tak bersentuh dalam peti ais sebab kebarangkalian amat besar untuk membeli juadah dipasar ramadhan.
biasalah siboyot ini tidak hebakk dalam memasak..ahh alasan kalau dah maless ekeke..hubby arini teringin makan udang sambal petai,siboyot plak lala goreng cili dan pastinya untuk anakku sup telur fishball itu adalah peberet selain ayam goreng..maka itu lah menu lunch untuk arini sempoi nan hado tapi macam tak matching plak lauk tu..takpe lah janji kenyang dan tak miss soru wink2..meh cekedot resepi nan hado nih..


Udang sambal petai
*udang
*petai
*garlic
*onion
*cili kering blend/cili boh
*air asam jawa
*garam


Caranya:
Tumis garlic , onion , cili kering blend tumis sampai wangi..masuk udang dan petai gaulkan then masukkan air asam jawa dan garam secukup rasa..siap..

1st time masak udang sambal petai nie..bagi 4 bintang la dari 5 hahaha..



Lala goreng cili..
Resepi ini ambil dari lady of leisure tapi ada derhaka sikit..

*lala
*cili padi
*serai
*onion
*garlic
*ginger
*cili boh
*sos cili
*sos tiram
*garam secukup rasa


Caranya:
Tumis serai yg dihiris halus,onion,garlic dan ginger yang dicincang sampai wangi..masukkan cili boh,sos cili,sos tiram kacau sebati then masukkan cili padi,lala dan garam secukup rasa..


Untuk sikecik apitt pulak
Sup telur fishball
*telur
*fishball bergoreng
*fishcat
*kiub ayam

Ini lagi simple
Mendidih air masukkan kiub ayam,telur,fishball dan fishcat..biar mendidih sebentar siap..garam tak perlu kiub dah masin..



Simple dan Sempoi nan hado kan menu lunch siboyot tambah pulak dengan daun salad,tomato dan timun..alhamdullilah burp kenyang makan rezeki untuk hari ini..

2 comments :

i'm ezza haniza said...

kalau entry ni dipublish esok..confirm saya banned awal2 ni! kecur air liuq!!!! hahahaa

˩α∂ʏвιя∂ℓʋʌѲиɛ ακα ΔиɢɛℓιЯα ʝѲℓιɛ said...

i'm ezza haniza -bulan pose nih compom ramai entry mkn2..aduh pingsan..takmo2 banned sini hehe ;)

Total Pageviews