Ayam Goreng Cili / Berlado + Bayam Tumis Air






AMARAN : Jangan sampai meneteskan aiur liur korang ketika membaca entri ini kerana entri ini mengandungi unsur² makanan yang boleh bikin korang kelaparan di bulan puasa ini..


Tahun nih 1st time bersahur berdua bersama incik chubbykuh dan 1st time juga menyiapkan sahur almaklumlah dah berapa tahun dok selit bawah ketiak mak sekarang nak masuk anak 3 baru berdikari..huh..nampak kemanjaan disitu haha sebab itu lah kalau masak je mesti resepi yang sempoi²..
selalu mak je yang masak tambah lagi kalau bersahur mak yang sediakan sahur siboyot tahu mencekik je..eh takde lah tak pernak masak tapi ini cerita masak time bersahur memang tak pernah la kecuali kalau masak nasi ditengah malam sebelum sahur..
sekarang sudah duduk sendiri kena lebih berdikari padan muka siboyot..dah la takmo cerita lagi nanti tanggappan orang siboyot ini adalah pemaless tapi kalau ada pun ada den kesah??..
Meh nak cerita hari ini 1st day bersahur semuanya berjalan lancar sebab dah prepared lauk malam tadi sebelum masuk tidur so time sahur tadi just panaskan aje dan menunya untuk bersahur pagi tadi adalah 
Ayam Goreng cili / Berlado plus tumis air sayur bayam je..

Bayam tumis air..

Bahan²nya :-
*Sayur bayam
*Onion
*Garlic
*ikan bilis
*Air dan garam secukup rase
Cara²nya:-
*Panaskan minyak tumis onion,garlic dan ikan bilis..
*Masukkan air biar mendidih then masukkan bayam..
*Masukkan garam secukup rasa..Siap



Ayam Goreng Cili / Berlado

Nak resepi ke?sempoi je..
Bahannya:-
*Ayam
*Cili padi (ikut ketebalan lidah korang)-diblend
*Onion-diblend
*Garlic-diblend
*Asam keping
*Garam secukup rasa
(Cili padi /onion/ garlic diblend sekali)


Cara²nya :-
Gorengkan ayam dan letak tepi
Panaskan minyak tumis bahan² diblend tadi sehingga garing tapi bukan hangus okeh..
Masukkan asam keping dan garam secukup rasa..
Gaulkan ayam digoreng tadi bersama cili siap..
Makan pula dengan nasi panas terangkat..



P/s :Saya tidak hebakk dalam memasak tapi boleh la..nak belajar baking plak nanti..

10 comments :

mizzkechique said...

okeh, blh buat utk berbuka nt..hehe

hana nabihah said...

memey ar saje kan !!! huaaa :)

˩α∂ʏвιя∂ℓʋʌѲиɛ ακα ΔиɢɛℓιЯα ʝѲℓιɛ said...

MK- Sila² lagi pedas lagi sedap tu...

˩α∂ʏвιя∂ℓʋʌѲиɛ ακα ΔиɢɛℓιЯα ʝѲℓιɛ said...

hana nabihah - hehehe..kuatkan nafsu anda ;)

nome said...

sedap seh! sabar2....bukak posa kang leh buat nih....good idea! :D

Nizam Ijam said...

terliur da saya nie..hehe

O'gosh said...

kene try ni tuk berbuka ..best..best...

˩α∂ʏвιя∂ℓʋʌѲиɛ ακα ΔиɢɛℓιЯα ʝѲℓιɛ said...

NOME - boleh aje sila²..

˩α∂ʏвιя∂ℓʋʌѲиɛ ακα ΔиɢɛℓιЯα ʝѲℓιɛ said...

nizam ijam - jangan tengok lelama karang leleh air liur hehe

˩α∂ʏвιя∂ℓʋʌѲиɛ ακα ΔиɢɛℓιЯα ʝѲℓιɛ said...

o'gosh - must try..sedap hehe

Total Pageviews