Rasam Ketam

Selamat Petang...

Disaat kemalasan melanda nih tiba² tekak rasa terigin nak minum 'RASAM' sedapnya minum camtu je..eh korang tau tak rasam tu apa?kajian saintifik pernah mengkaji haha takde lah tipu je rasam nih adalah masakan orang india kira macam sup la..1st time makan terus jatuh cinta ini semua gara² my ex-officemate indian gurl Logeswary ajar minum nih..Tapi dia makan dengan nasi penuh kuah rasam tu berlinang..saya tak suka saya suka menghirup dengan panas²nya rasam owh heaven..

Kalau korang tak pernah makan  cuba cari kat kedai² mamak mesti ada punya tapi tak ramai boleh telan kot bagi yang tak biasa sebab rasa dia banyak rempah ratus..bagai² rempah ada dalam tu.. ada jugak orang buat rasam tu masam dan ada jugak pedas but to me masam dan pedas just nice.

Nak masak sendiri lagi puas hati kot jom saya bagi resepi sangat senang..




Bahan-bahannya:-
Lada hitam  10 biji ditumbuk-mengikut kepedasan yang dikehendaki
Jintan putih/jintan manis
Biji sawi
Daun Kari 
Tomato 2biji belah 4
Ketam 2 ekor (kaki ketam tumbuk sikit dengan lesung batu)
Perencah Rasam Babas 2 sudu besar
Bawang putih 5 ulas -ditumbuk
Bawang merah 5 ulas- ditumbuk


Inilah Serbuk Rasam Cap Babas


Cara-caranya:-
Tumiskan bahan² yang ditumbuk tadi dengan daun kari,jintan putih/jintan manis dan biji sawi sehingga wangi..Masukkan serbuk rasam,air,ketam,tomato dan garam secukup rasa tunggu sampai mendidih.Siap..

*Sempoi je kan tapi rasam nih masak tak payah lama² nanti tak sedap atau tak kick

p/s-Nak senang minum tapis kuah rasam tadi masuk dalam cawan

4 comments :

Thristhan said...

I love both Rasam and Crabs. Very surprised to see that a non-indian have tried this before.

msredcheesecake said...

Ptg2 ni tengok gambar tu terus kebulur...hheee

˩α∂ʏвιя∂ℓʋʌѲиɛ ακα ΔиɢɛℓιЯα ʝѲℓιɛ said...

Thristhan -yeah me love both of them hehe..kenapa tak percaya ke?

˩α∂ʏвιя∂ℓʋʌѲиɛ ακα ΔиɢɛℓιЯα ʝѲℓιɛ said...

msredcheesecake -hehe pi makan cpt..

Total Pageviews