Mee Tomyam

Tiada serta ketandusan idea nak buat entri lagi malam nih..boring pulak nak buat entri tutorial or bebel2..baik share dengan korang kan resepi mee tomyam ada gak faedahnya..eh ini tanpa faedah tiada caj dikenakan hehe..okeh kita teruskan dengan bahan2nya..(dah ghupe chef wan dah nie..)




Bahannya:
Mee kuning 1bungkus dicelur
Udang besar 1mangkuk
Ayam potong dadu 1mangkuk
Sotong 3ekor besar potong kecik2
Tomato 2biji belah 4
Kobis bunga ikut suka@sayuran lain
Carrot 1btg dihiris bulat
Serai 1btg diketuk
Daun limau 4helai
Cili padi 10tangkai
Bawang besar 1labu dihiris bulat
Pes tomyam/garam secukup rase



 Pes tomyam nih terbaek tau ada tanda Halal lagi..dunt worry


Caranya pula begini yea puan2..
Panaskan sedikit minyak tumis pes tomyam,serai,cili padi dan daun limau sehingga naik bau..
Masukkan udang,ayam dan sotong gorengkan bersama bahan tumis tadi..pastu masukkan air mengikut kepekatan kuah yang puan2 nak bergantung pada pes tomyam tadi..
Selepas kuah tomyam tadi mendidih masukkan tomato,bawang besar,carrot dan sayuran lain..terakhir garam secukup rase..siap senangkan..tuangkan kuah tomyam tadi kedalam mee @ masukkan mee kedalam kuah terpulang kepada puan2 yea..

P/s:ada ghupe chef tak ekeke


Sent by Maxis from my BlackBerry® smartphone

Total Pageviews