Kari Ayam bergandingan Arca Timun








Selamat tenghari semorang..

Dah lunch?oh harini mood rajin datang masak sendiri untuk lunch bersama en chubbykuh..menu untuk lunch ini agak berlemak sebab menggunakan santan iaitu kari ayam dan lawannya acar timun..cara macam selalu makan kedai je kan hehe sampai masak pun nak update entri dalam blog..eh pliss tau bukan selalu tak masak okeh tapi selalu masak simple2 macam masak sambal atau goreng berlado je sebab en chubby jenis tak kisah..padahal maless itu memang dan jawapannya tapau nasi ayam penyet je :D

Okeh2 kita sambung untuk resepi kari ayam ini bahan2nya :-





1 bungkus serbuk Kari Ayam&Daging Adabi
3/4 biji kelapa-santan
11 biji bwg merah
5 biji bwg putih
7 ketul ayam
2 biji kentang
1 inci halia
1/2 inci kulit kayu manis
5 ulas bunga lawang
2 kuntum bunga cengkih-tak masuk pn
Daun kari mgikut kesukaan
Garam & ajinomoto secukup rasa

Cara2 mau masak :-
1.Tumiskan bwg merah,bwg putih,halia yang ditumbuk/diblend@dihiris,daun kari,kulit kayu manis dan bunga lawang sehingga naik bau @ wangi..
2.Masukkan serbuk adabi yang sudah dikacau bersama air..ayam serta kentang..
3.Terakhir masukkan santan,garam dan ajinomoto secukup rase kacau jangan sampai pecah minyak..

<boleh masukkan air tapi saya suka kari pekat..layann :D>






Untuk acar timun just hiris timun dan bawang besar pastu gaulkan dengan garam dan gula..tapi selalu orang masukkan cuka saya tak suka hehe..tingin nak buat arca style orang yompeng,johor..macam salad ada mcm2 siap letak mayonis dgn kacang tumbuk lagi..

Erm okelah nanti update lagi dah pekena kari pastu sini sudah hujan waktu sesuai untuk aksi tidor kuak lentang..okebai..

Sent by Maxis from my BlackBerry® smartphone

No comments :

Total Pageviews