Cara letak Twitter Status di Header Blog

 Mau header korang ada  status twitter?meh kita cekedot

Sekarang semuanya facebook,twitter bagai² lagi lah..dah canggih semua boleh Link kan aje..EH memang dari dulu canggih ke saya lambat seminit..xpe² alang² dah tahu nih nak kongsi dengan korang pulak...sharing is caring kann..

Okeh langkah 1:-

 mesti korang pasan korang punya takde cenggini kan?
Add Gadget dekat atas tuh mesti ada so korang cuba try ubahh kod nih dalam Edit HTML
Pergi ke Dashboard >Design>Edit HTML>tick Expand Widget>Ctrl F>Cari kod kat bawah nih

b:section class='header' id='header' maxwidgets='1' showaddelement='no'
Korang just tukar yang highlight kuning tu macam kat bawah nih pulak..
b:section class='header' id='header' maxwidgets='3' showaddelement='yes'


*Jangan lupa backup template korang karang tak jadi boleh korang Revert..



 Pastikan header korang ada speech baloon port untuk status twitter tu nak menonjolkan diri nanti..kalau header korang takde speech baloon korang edit dulu kasi ada okehh..

Yang nih header asal takde speech baloon..kena edit dulu...
 Yang nih lepas dah edit baru ada speech baloon

Pergi ke Dashboard >Design>Page Elements>Add A Gadget>HTML/Javascript.


Masukkan kod ini/copy paste code
&lt;a class="followMe" href="http://twitter.com/<span class="Apple-
style-span" style="color: red;">ID TWITTERspan>"&gt;&lt;/a&gt;&lt;div 
class="block-twitter"&gt;&lt;div style="background: url('<span 
class="Apple-style-span" style="color: blue;">URL HEADER KORANGspan>') 
no-repeat; padding-left: px; margin-auto: 0px; width:<span class="Apple-
style-span" style="color: 
magenta;">600span>px; height:<span class="Apple-style-span" style="color: 
magenta;">300span>px; 
"&gt;&lt;br /&gt;&lt;br /&gt;&lt;div id="twitter_div" style="width:200px; 
height:150px; font-size:12px; 
color:black; padding-left: 550px; "&gt;&lt;ul id="twitter_update_list"&gt;&lt;/
ul&gt;&lt;/div&gt;&lt;/div&gt;&lt;/div&gt;<br>
&lt;script src="http://twitter.com/javascripts/blogger.js" type="text/
javascript"&gt;&lt;/script&gt;<br>
&lt;script src="http://twitter.com/statuses/user_timeline/<span class="
Apple-style-span" style="color: 
red;">ID TWITTERspan>.json?callback=twitterCallback2&amp;amp;count=1" 
type="text/javascript"&gt;&lt;/script&gt;





*Twitter Id
masukkan twitter id korang cth saya punye ladybirdluvone

*Url Gambar
masukkan URL header korang yang menarik

*Height/width
kaler purple nih korang punya header width dan height..contoh macam saya width 600px dan height 300px

*Highlight Oren
Yang nih korang kena pandai² adjust supaya status twitter korang ngam dengan speech baloons

*Highlight hijau
ini size font korang..terpulang nak besar lagu mana..janji ngam dekat header

*Highlight biru
Part yang nih menggunakkan kesabaran kerana korang kena adjust value bergantung pada speech baloons header..try and error..usaha tangga kejayaan..

*Highlight pink
 untuk tag <b>&lt;br/&gt;b>
korang boleh tukar bilangannya bergantung pada posisi speech balloon



kalau korang dah siap Save mesti terkeluarlah 2 header korang..cuba buat macamnie..
Dashboard > Design > Template Designer > Advanced > Blog Tittle >Tukar Tittle kaler putih >Gambar Header lagi 1 boleh remove..tengok bawah nih...




Kalau korang masukkan gambar plain putih pun takpe dekat header tu takpayah tukar kaler blog tittle..tapi kena klik kat
  •    
P/s- Gunakan konsep Try and Error untuk result yang korang mahukan..


7 comments :

mizzkechique said...

ada twitter, tp sgt xaktif..hehe

InaAchik said...

SAYA NI AKAUN TWITTER PON XDER! HHEHEE

˩α∂ʏвιя∂ℓʋʌѲиɛ ακα ΔиɢɛℓιЯα ʝѲℓιɛ said...

mizzkechique - awk add la saya~
memang tak aktif pun itu pun tweet link kat blog hehe..

˩α∂ʏвιя∂ℓʋʌѲиɛ ακα ΔиɢɛℓιЯα ʝѲℓιɛ said...

InaAchik - Awk buat la..boleh bertweet² ngee~~

kookie said...

nak try laaaa... thanks kongsi fa choi ngan saye.. :D

☻UsaGi NaNa☻ said...

sush la..

˩α∂ʏвιя∂ℓʋʌѲиɛ ακα ΔиɢɛℓιЯα ʝѲℓιɛ said...

usagi - tak susah la pun..cuba amalkan try and error mesti boleh..yakin boleh hehehe

Total Pageviews