Daging Masak Kicap BersuhoOn



Selamat malam..

Letih balik kerja kerana mengadap PC dan telefon debtor seharian suntuk sehingga ke malam..perut berkeroncong mintak diisi..padahal dah mentekedarah nasi lemak 2 bungkus kat bistro..eh petang tadi untuk baby dlm perut..tapi dinner nie baru giliran iolls pulak mecekik..alasan yang kukuh okeh haha3..pada hal memang kuat makan ..Malam nie dinner daging masak kicap..teringin punya hal masak sendiri tapi tak sama macam My MIL masak..takpe tak sama tapi lepas kempunan baby dalam perut..alhamdullilah..



Disebabkan masak sendiri so bagi nama resepi nie daging masak kicap chenta atikuh..hehe..uolls suka suhoon tak? I loike suhoon..pastu masak suka letak banyak2 sampai kuah kicap pun kering dek kembangan suhoon itu muahehehe..

Korang nak ke resepi taram nie..Senang je pun resepi nie macam daging masak kicap tapi lain orang lain version..ada yang letak serai,air asam jawa bagai tapi yang nie simple dan tak pedas..tak boleh letak cabai nanti anak2 tak nak makan..

Bahan2 :
Daging
Bawang merah
Bawang putih
Halia
Bunga lawang
Kulit kayu manis
Kentang
Suhoon
Air rebusan daging


Cara2 :
Rebus daging sampai empuk..tumis bawang merah/putih,halia,bunga lawang,kulit kayu manis..tumis sampai naik bau..masukkan daging goreng sebentar bersama bahan tumis sebelum air rebusan daging dimasukkan..baru letak kicap pekat dan kicap manis..mendidih masukkan kentang dan terakhir masuk suhoon..whoops masukkan garam secukup rase..
Siap sudah makan dengan nasi panas memang terbaek..sedapnya hehe puji masakan sendiri..


P/s :kalau perap dulu lagi sedap letak pulak lada hitam sket meletops..


Sent by Maxis from my BlackBerry® smartphone

1 comment :

Farra Dhelina said...

emmm yamehhh..suka masak kicap..mmg feveret!

Total Pageviews