tips Karoks lagu tinggi




Warm Up Dulu!:

Warm up suara anda terlebih dahulu.Salah satu cara terbaik untuk warm-up suara anda adalah dengan humming note terendah menaik ke note yang semakin tinggi dan kemudian menurun ke bawah macam siren. Lakukan beberapa kali dan anda akan rasa perbezaaannya.Nak lagi bagus cuba start dengan middle voice sebelum bergerak ke note yg tinggi dan note yg paling rendah.

Bernafas Dengan Betul:

Yang ni da banyak kali saya cakap,anda perlu bernafas melaui diapragma, dalam erti kata lain dada anda tak bergerak dan perut anda akan bergerak keluar bila anda breate in dan breathe out.Berdiri tegak dan cuba bunyikan "ha, ha" untuk rasakan quick puffs of air yg datang dari bahagian bawah perut anda ,ini kita panggil "supportbg suara anda

Scale Up And Down:

Bermula dengan middle voice dan menaik ke note yg semakin tinggi dan tinggi.Lakukan dari skala menaik dan skala menurun .Jangan paksa suara anda

Think Low To Sing High:

Salah satu trick adalah anda perlu bermain dengan minda ,hanya bayangkan yg note tinggi tu bukannya tinggi sangat..

Ulang Ulang Ulang:

Teruskan latihan dan ulang latihan latihan diatas ..Perlu bersabar kerana belajar untuk menyanyikan note tinggi ni bukannya senang dan ianya mengambil masa.Teruskan usaha pasti anda boleh melakukannya.

p/s-untuk kekawan ku yang suka karok boleh praktis hehe..

No comments :

Total Pageviews